Blogi

3/12/2024

Someturva julkaisee tänään tuoreen verkkohäirinnän ensiapuyksikön raportin, joka kertoo lasten ja nuorten kohtaaman somerikollisuuden muuttuneen edellisestä vuodesta. Someturvan vuosiraportti julkaistaan Helsingissä koulujen ja oppimisen johdolle suunnatussa tilaisuudessa, jossa on mukana myös poliisin sekä Opetushallituksen edustajat.

2/8/2024

Somessa pelataan nyt julkisesti klassista Arvaa kuka? -peliä koulukavereiden kustannuksella. Arvailun kohteeksi voi joutua, vaikkei itse haluasi. Mistä tällaisissa arvaustileissä on kysymys ja pitääkö niistä olla huolissaan? Entä millaisia vaikutuksia koulusta tehdyllä arvaustilillä voi olla kouluyhteisöön ja, miten arvaustileihin tulee puuttua?

12/20/2023

Poliisi on varoittanut suurista WhatsApp-ryhmistä, joissa jaetaan lapsille sopimatonta materiaalia. Nopea poistuminen ryhmästä on tärkeää, mutta mitä muita toimenpiteitä kannattaa tehdä ennen ja jälkeen ryhmästä poistumista? Lue Someturvan ammattilaisten ohjeet, miten toimia, jos sinut on lisätty ryhmään ja mitä jokaisen on hyvä ryhmistä ymmärtää.

11/17/2023

Nykypäivänä kuka tahansa voi riisua kenen tahansa kuvasta alastoman deepfaken eli syväväärennyksen avulla nopeasti ja helposti. Mitä tekoälyllä luoduista alastonkuvista on hyvä tietää? Onko niiden levittäminen rikos ja mitä pitää tehdä, jos itsestä on tehty feikki alastonkuva?

10/9/2023

Iskuista Israelissa ja palestiinalaisalueilla leviää sosiaalisessa mediassa raakoja ja hyvin järkyttäviä videoita. Videot päätyvät varoittamatta myös lasten ja nuorten silmille. Lue blogistamme viisi ohjetta siihen, miten nyt kannattaa toimia.

9/14/2023

"Shippaus" tai "ship" -tilit ovat tällä hetkellä suomalaisissa kouluissa trendaava ilmiö. Kyse on esimerkiksi TikTokiin tehdyistä tileistä, joissa jaetaan ilman lupaa koululaisten kuvia ja muodostetaan kuvista jakajan mielestä yhteensopivia pareja. Miten tällaisiin sometileihin tai ryhmiin voidaan puuttua? Rikkovatko ne lakia ja mistä niissä on oikein kyse?

8/29/2023

Accountor otti käyttöön Someturvan palvelun tuomaan turvaa ja neuvoja häirintätilanteiden ratkaisemiseksi. Accountorin työntekijöillä on mahdollisuus saada nopeasti apua ja tukea verkon kautta tapahtuvissa häirintätilanteissa.

8/3/2023

Somen ja digitaalisten palvelujen kehittymisen myötä vihapuhe ja maalittaminen ovat tuoneet uusia turvallisuusriskejä lähes jokaiselle työpaikalle. Perinteiset työturvallisuuden kartoitukset ja käytännöt kuitenkin tunnistavat huonosti digitaalisen maailman mukanaan tuomia uhkia. Miten näihin työturvallisuusriskeihin voidaan puuttua ja kuinka työyhteisön toimintakyky voidaan varmistaa?

6/19/2023

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi voi joutua kuka vain, ja häirintää voi tapahtua millä tahansa työpaikalla alasta riippumatta. Lue Someturvan blogista, miten toimia, jos sinua syytetään häirinnästä, miten työpaikalla tapahtunutta seksuaalista häirintää voi alkaa selvittää, milloin häirintä voi olla rikos ja mikä on työpaikkakulttuurin merkitys häirintätilanteissa.

6/7/2023

Avaamme ensi kertaa valtakunnallisesti ja vuositasolla näköalaamme lasten ja nuorten somessa kokemaan häirintään. Olemme koonneet vuosiraporttimme, jotta yhä useampi lasten ja nuorten kanssa työtä tekevä ja vanhempi saisi tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden todellisesta tilasta sekä riskeistä ja vaaroista. Lisäksi olemme halunneet tuoda esiin, että verkkohäirinnän uhreja voidaan auttaa nopeasti ja tehokkaasti.

6/2/2023

Työssäkäyvien kokema häirintä sai faktaa ympärilleen, kun tuore Häirintäbarometri 2023 julkaistiin tällä viikolla. Häirinnän monet kasvot ovat läsnä suomalaisessa työelämässä.

5/31/2023

Vaikka koulut jäävät kesälomille, Someturva ei. Saat meiltä apua netissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään läpi koko kesän. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä!

4/24/2023

Työntekijöiden vapaa-ajan sosiaalisen median käyttö voi tuoda mukanaan hankalia tilanteita työnantajan näkökulmasta. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme lain näkökulmasta tilannetta, jossa työntekijä on julkaissut kyseenalaisen somepäivityksen.

4/20/2023

Työntekijöihin kohdistuva häirintä asiakkaiden ja muiden tahojen suunnalta on työnantajalle aina vaikea tilanne. Työnantajan velvollisuus on puuttua työntekijän kohtaamaan kiusaamiseen ja häirintään. Somen mukanaan tuoma ulottuvuus saattaa paisuttaa häirintätilanteita ja aiheuttaa vakavia seurauksia. Lue tästä 5 vinkkiä työnantajalle.

4/12/2023

Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski vieraili Huomenta Suomen haastateltavana heti eduskuntavaalituloksen selvittyä.

3/21/2023

Kuvaaminen julkisissa tiloissa tuottaa monille päänvaivaa. Erityisesti asiakaspalvelussa työskentelevät henkilöt saattavat kokea kiusalliseksi, jos he altistuvat työssään asiakkaiden kuvaamiselle. Miten kuvaamiseen tulee suhtautua ja voiko sitä rajoittaa? Someturvan asiantuntijat avaavat ilmiötä ja siihen liittyviä näkökulmia esimerkkitapauksen valossa.

2/3/2023

Someturva pitää tiistaina 7.2.2023 kouluille aamunavauksen muistuttamaan turvallisemmasta somen ja internetin käytöstä. Aamunavaus soveltuu 4.-9. luokkalaisille.

1/25/2023

Olemme mukana Educa-messuilla perjantaina ja lauantaina! Tule juttelemaan osastollemme 7h110 koulun someturvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja kuvauttamaan itsesi ja ystäväsi kuvaussaeinällämme.

8/31/2022

Suomen käytetyimpiin oppimisyhteisötyökaluihin kuuluva Wilma kutsui perustajamme Suvi Uskin uuteen WilmaCast podcastiin keskustelemaan koulusta ja sosiaalisen median turvallisuudesta.

8/11/2022

Espoon kouluissa puututaan tulevana lukuvuotena uusin keinoin netissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään.

6/28/2022

Seksuaalinen häirintä on noussut otsikoihin viime viikkoina. Keräsimme johtajille vastauksia kahdeksaan usein kysyttyyn kysymykseen.

6/2/2022

Hyviä uutisia! Pääsimme finaalisijoille Eemeli-oppimisratkaisukilpailussa, jossa haettiin suomalaisia digihyvinvoinnin ja osallisuuden ratkaisuja.

4/28/2022

Sosiaalisesta mediasta on tullut kiinteä osa työelämää ja yhä useampi työntekijä käyttää somea ammatillisiin tarkoituksiin. Somen käytöllä on monia hyötyjä, mutta myös varjopuolia. Kun somen käyttö työelämässä yleistyy, on sekä työntekijöiden että työnantajien tärkeää varautua verkkohäirintään.

3/29/2022

SomeBuddy (Someturva) on valittu MasterCard Lighthouse MASSIV -ohjelmaan, joka on tarkoitettu vaikuttaville startup-yrityksille ympäri maailmaa! Yhdessä MasterCard Lighthousen kanssa rakennamme kumppanuuksia, joiden avulla vauhditamme kasvuamme ja luomme turvallisempaa sosiaalista mediaa yhä globaalimmalle käyttäjäkunnalle.

2/22/2022

Sosiaalisen median käytön lisääntyminen osana monen työtä luo uudenlaisia haasteita työturvallisuudelle. Vaikka laki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä, tunnetaan sosiaalisen median mukanaan tuomat turvallisuus- ja terveysuhat vielä melko huonosti. Miten työnantajan sitten kuuluisi suojella työntekijäänsä verkossa tapahtuvalta häirinnältä? Lue blogista lisää työnantajan velvollisuuksista, sekä niiden täyttämiseen tähtäävistä toimista.

10/19/2021

SomeBuddy (Someturva) on kehitetty alusta alkaen lapsiystävälliseksi. Minkälaisia ratkaisuja ja valintoja kehitysprosessimme aikana teimme, jotta tekoälyä hyödyntävä palvelumme turvaisi lasten oikeudet? Pilotissa kootusta tapausesimerkistämme voit lukea matkan varrella tekemistämme lapsiystävällisyyttä vahvistavista valinnoista, pohdinnoista ja päätöksistä.

8/16/2021

Vantaan kaupunki on hankkinut Someturva-palvelun koululaisilleen. Vantaalaiset 3.-9.-luokkalaiset oppilaat, opettajat ja oppilashuolto saavat Someturva-palvelun käyttöönsä heti kouluvuoden alussa. Palvelun avulla turvataan kouluarki ja varmistetaan, että apua on saatavilla matalalla kynnyksellä aina kun lapsi tai nuori kohtaa sosiaaalisessa mediassa kiusaamista tai häirintää.

6/15/2021

Monelle verkkohäirintää kohdanneille rikosilmoituksen teko poliisille on hyvin merkittävä askel. Vaikka ensisijainen keino asian selvittämiseksi ja tilanteen eskaloitumisen estämiseksi on aina pikainen puuttuminen ja oikeanlaisen avun saaminen, voi rikosilmoituksella olla myös tärkeä rooli asian päätökseen saamiselle. Kun rikosilmoituksen teosta on kulunut jonkin aikaa, eikä poliisista ole kuulunut mitään, saattaa tilanne herättää uusia kysymyksiä. Mitä rikosilmoituksen jälkeen oikein tapahtuu? Kannattaako rikosilmoitusta edes tehdä?

12/2/2020

Seksuaalirikokset ovat edelleen pitkälle piilorikollisuutta. Kuten somekampanja #eimeidänhäpeä nosti esille, seksuaalisen häirinnän ja väkivallan uhrit syyttävät tilanteista usein itseään, minkä takia asiasta ei uskalleta puhua tai viedä asiaa viranomaisille. Seksuaalirikosten uudistus luo pohjaa uudelle suunnalle. Lue blogista, miten ehdotetut muutokset vaikuttavat somessa tapahtuvan seksuaalisen häirinnän ja väkivallan arviointiin.

10/20/2020

Somehäirintä on valitettavan yleistä nykypäivänä ja sitä tapahtuu kaikilla suosituilla sosiaalisen median alustoilla. Mitkä ovat sosiaalisessa mediassa tapahtuvan häirinnän yleisimpiä muotoja ja millaisia psykologisia vaikutuksia sillä on? Millaisia tunteita somehäirintä herättää ja miten se voi pidemmällä aikavälillä vaikuttaa yksilön käyttäytymiseen?

10/12/2020

Vuoden 2020 vaikuttajaksi valittu tubettaja Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila kertoi pari viikkoa sitten Iltalehden haastattelussa ahdistavasta vaiheesta, jossa hänen ikkunoitaan ja oviaan tultiin hakkaamaan ja potkimaan päivittäin. Hän oli joutunut kotonaan häiriköinnin kohteeksi. Häiriköinti on somessa harmillisen yleistä. Minkälaista häiriköintiä somessa tapahtuu ja milloin se ylittää rikoksen rajan?

10/9/2020

Someturva auttaa ennaltaehkäisemään ihmisten välisiä ikäviä tilanteita somessa ja tarjoaa juridista ja psykologista apua silloin, kun jotain kurjaa on päässyt sattumaan. Hyödynnämme teknologiaa monessa eri roolissa, sekä asiakasrajapinnassa että juridisen työn tehostamisessa. Voidaan puhua oikeusteknologiasta. Tässä blogissa avaamme sitä, mikä on oikeusteknologian rooli Someturvassa ja mitkä ovat sen konkreettiset rakennuspalikat.

9/24/2020

Viime viikon tiistaina Vantaan Kytöpuiston koulussa neljä oppilasta pahoinpiteli välitunnilla koulun oppilaan. Pahoinpitelystä kuvattiin video ja se lähti leviämään nopeasti somessa. Asia on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa: voiko kiusaaminen olla rikos, miksei siihen vieläkään puututa riittävästi ja miten vastaavilta tilanteilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä?

9/17/2020

Somevahti kertoo kerran kuussa ajankohtaiset someilmiöt ja Someturvan uutuudet!

9/14/2020

Valheellisten juorujen levittäminen on yksi yleisimmistä somehäirinnän muodoista. Faktoina esitetyt valheet voivat aiheuttaa suurta vahinkoa netin ulkopuolellakin. Somessa asioilla on kuitenkin tapana paisua entisestään – juoruja voidaan jakaa anonyymisti suurelle yleisölle ja ne voivat lähteä nopeasti ja hallitsemattomasti leviämään yhä laajemmalle. Mitä laki sanoo juorujen levittämisestä? Lue vastaukset pariin yleisimpään kysymykseen, jotka ovat nousseet esille meille ilmoitetuissa tapauksissa.

8/24/2020

Lapsen ensimmäinen älypuhelin on iso juttu. Vaikka se tuo mukanaan paljon positiivista, älypuhelin ei ole lapsen käsissä ikinä täysin ongelmaton laite. Tunnista netin vaarat ja lue Someturvan vinkit siihen, miten sinä voit vanhempana auttaa lastasi käyttämään hänen ensimmäistä puhelintaan turvallisesti.

6/9/2020

Kostopornolla tarkoitetaan alastonkuvien tai seksivideoiden levittämistä ilman toisen lupaa. Teko voi olla uhrille erittäin nöyryyttävä ja loukkaava kokemus, jonka seuraukset ovat yleensä hyvin samanlaiset kuin oikean elävän elämän seksuaalirikoksen. Onko alastonkuvien ja seksivideoiden levittäminen laitonta? Milloin teko ylittää rikoksen kynnyksen? Lue blogisarjamme “Somerikos vai ei” toinen osa, niin saat selville.

5/13/2020

Dick picit ovat somessa valitettavan yleisiä. Niille yleensä naureskellaan, mutta somessa tapahtuva seksuaalinen häirintä on yhtä vakavasti otettava juttu siinä missä “oikean elävän elämän” ahdistelukin. Lue, miten “somevilauttelua” arvioidaan Suomen lain mukaan ja toisaalta, miten asia on naapurimaassamme Ruotsissa ratkaistu.

4/21/2020

Miksi juuri sinä tarvitset Someturvan sovelluksen puhelimen kotivalikkoon? Lue tästä kolme syytä, miksi jokaisella nuorella pitäisi olla Someturvan sovellus puhelimessa.

4/9/2020

Me Someturvalla tiedetään, että somevaikuttajat ja sosiaalisen median yrittäjät ovat päivittäin arvostelun kohteena, koska työtä tehdään omilla kasvoilla ja tämä voi olla välillä todella raskasta. Someturvan avulla voit keskittyä rauhassa vaikuttamiseen - me hoidetaan loput!

3/6/2020

Lasten turvallisuuteen somessa liittyy erilaisia vahvoja uskomuksia vanhempien keskuudessa. Nämä uskomukset luovat vanhemmalle itselleen turvaa, mutta voivat myös saattaa lapsen merkittävään vaaraan.

10/28/2019

F-Secure ja Someturva aloittavat yhteistyön, jonka myötä sosiaalisen mediaan erikoistunut digitaalinen lakipalvelu tulee F-Securen asiakkaiden saataville. Someturva tarjoaa matalan kynnyksen oikeusapua somessa kohdattuihin ongelmiin kuten haukkumiseen, uhkailemiseen tai yksityisten kuvien ja tietojen levittämiseen.

10/25/2019

Sosiaalinen media ja pelit tuovat perheisiin uudenlaisia haasteita. Kun pienet taaperot kasvavat ja aloittavat koulun, monessa kodissa valitaan ekaluokkalaiselle ensimmäinen älypuhelin. Puhelimen myötä lapselle avautuu aivan uudenlainen ja vieras maailma, jonka kautta lapsi on päivittäisessä vuorovaikutuksessa perheeseensä sekä kavereihinsa.

1/21/2019

Someturva on digitaalinen lakipalvelu kaikille somen käyttäjille. Yksi Someturvan kehittämisen lähtökohdista on ollut, että suurin osa lapsiin ja nuoriin kohdistuvista rikoksista jää Rikosuhripäivystyksen mukaan ilmoittamatta. Halusimme parantaa lasten ja nuorten heikkoa oikeusturvaa Suomessa, etenkin sosiaalisessa mediassa tapahtuvien rikosten osalta. Uuden teknologian avulla on mahdollista tarjota lakiapua suoraan lapsille ja nuorille.