Lapset ja koulut kamppailevat muuttuvan somerikollisuuden kanssa

| Lukuaika:2 minuuttia

eu report 2023 cover horiz
Someturva julkaisee tänään tuoreen verkkohäirinnän ensiapuyksikön raportin, joka kertoo lasten ja nuorten kohtaaman somerikollisuuden muuttuneen edellisestä vuodesta. Someturvan vuosiraportti julkaistaan Helsingissä koulujen ja oppimisen johdolle suunnatussa tilaisuudessa, jossa on mukana myös poliisin sekä Opetushallituksen edustajat.

Raportin mukaan vuonna 2023 Someturvaan ilmoitetut tilanteet ovat olleet vakavampia kuin edellisvuonna, mikä tarkoittaa sitä, että rikoskynnys on ylittynyt yhä useammassa tilanteessa.

– Rikosnimikkeistä kunnianloukkauksia on ollut suhteessa seksuaalirikoksia enemmän. Ensiapuyksikössämme ovat näkyneet uudet Tiktok-ilmiöt ja -trendit, jotka ovat erityisesti lietsoneet koulussa tapahtuvaa kiusaamista, kertoo Someturvan toimitusjohtaja, sometohtori Suvi Uski.

Pelkästään alakouluikäisten ilmoittamissa tapauksissa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä on noussut edellisvuodesta. Vuoden 2023 osalta 47% kaikista alakouluikäisten ikäkategoriassa tapahtuneista rikoksista oli lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

– Teknologian kehitys kuten generatiivinen tekoäly on tuonut uusia lasten kohtaamia seksuaalirikosten muotoja ja altistanut lapsia sextortion-ilmiölle eli esimerkiksi sille, että lapsilta kiristetään tekoälyllä tekaistuilla kuvilla oikeita alastonkuvia. Näitä kuvanmuokkaustilanteita oli vuonna 2023 jo kasvava määrä, kertoo Someturvan verkkohäirinnän ensiapuyksikön johtaja Kaisa Rissanen.

Koulujen turvallisuutta on yhä enenevässä määrin tarve alkaa hahmottamaan myös somen mukanaan tuomien välillisten ja suorien ilmiöiden kautta. Moni vakava rikostilanne on saattanut jäädä huoltajilta ja koulun aikuisilta huomaamatta ja lapsi joutuu yksin sinnittelemään tilanteen kanssa. Somessa tapahtuvien rikosten ja ikävien tilanteiden seuraukset ovat raportin mukaan vakavia: itsetuhoista käyttäytymistä ja jopa itsemurhayrityksiä. Kouluarjessa someen liittyvät ikävät tilanteet eivät rajoitu pelkästään koululaisiin:

– Someen liittyvät ilmiöt ovat kasvava osa koulun arkea ja kuten näemme, oman osansa somekiusaamisesta ja häirinnästä saavat myös opetushenkilöstöön kuuluvat aikuiset. Tiktokin ja Snapchatin ollessa yhä useamman nuoren käytössä, opetushenkilöstön reaaliaikainen salakuvaaminen on yksi tunnistetuista ongelmista. Lisäksi opettajista levitetään halventavia videoita ja tehdään feikkiprofiileita, kertoo Suvi Uski.

Someturva ylläpitää Suomen ainoaa verkkohäirinnän ensiapuyksikköä, jonka palvelun piirissä on jo noin 350 000 7-75-vuotiasta suomalaista. Someturva on toiminut vuodesta 2017 tarjoten ensiapuyksikön kautta konkreettista apua erilaisiin häirinnän tilanteisiin oppimisyhteisöille ja työyhteisöille. Oikeudellisen arvion lisäksi avunpyytäjä saa apua tilanteen ratkaisemiseen tai rauhoittamiseen sekä henkiseen hyvinvointiin. Osana ensiapuyksikön palvelumallia on myös tapauskohtaiset ohjeet tarvittaviin some- tai verkkotoimenpiteisiin.

Lisätietoja: Suvi Uski, toimitusjohtaja, sosiaalisen median asiantuntija
etunimi.sukunimi@someturva.fi


Someturvan vuosiraportti 2023: Somerikollisuuden vaikutus koululaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen

Täytä lomake ja lataa itsellesi Someturvan vuosiraportti 2023, jossa avaamme näköalaamme lasten ja nuorten somessa kokemaan häirintään.

EU report cover

Lisätietoja

Kaisa Rissanen
Head of Legal and Operations

Puhelinnumero
+358505053134
*
*