Sextortionin monet muodot: mitä vaarallisesta ilmiöstä on tärkeää tietää?

| Lukuaika:4 minuuttia

"Tutustuin Instagramissa yhteen tyttöön, jonka kanssa viestiteltiin. Se vaikutti tosi mukavalta. Kun oltiin juteltu jonkun aikaa, se ehdotti, et vaihdeltais kuvia. Se lähetti eka monta kuvaa itestään ja kysyi sit et uskaltaisinko lähettää itestäni nuden. Mua vähän mietitytti se, mut lähetin sit kuitenkin. Heti sen jälkeen se laitto viestii et mun pitää samantien maksaa sille 400 e tai mun kuva jaetaan kaikille mun IG-seuraajille. Mua ahdistaa ja pelottaa niin paljon, en kestä jos mun nude leviää kaikille. Mitä mä teen?" Poika, 15 vuotta
Kuva: Xi Xi, Pexels
Kuva: Xi Xi, Pexels

Sextortionilla tarkoitetaan rikollisuuden muotoa, jossa tekijät kiristävät kohdettaan yleensä seksuaalisilla kuvilla ja videoilla saadakseen rahaa tai muuta hyötyä. Kesällä 2024 aiheesta on uutisoitu useaan otteeseen. Sextortion on näkynyt myös Someturvan ensiapuyksikössä ja olemme saanut useita avunpyyntöjä sen kohteeksi joutuneilta lapsilta ja nuorilta.

Kiristämistä lukuisin eri tavoin

Sextortion voi esiintyä useilla eri tavoilla. Jo Someturvan vuosiraportissa 2023 kerroimme, että olemme saaneet aiempaa enemmän tapauksia, joihin liittyi alastonkuviin liittyvää uhkailua ja kiristämistä. Näissä tapauksissa yleisin tapa kiristää oli, että lapsesta tai nuoresta uhataan levittää nöyryyttävää kuvaa hänen tutuilleen ellei hän lähetä itsestään paljastavaa materiaalia. Lasta tai nuorta on saatettu myös kiristää lähettämään paljastavia kuvia tai häntä tai hänen perhettään uhataan satuttaa. Kiristysmateriaali, kuten alastonkuvat, on voitu tehdä myös tekoälysovellusten avulla.

Myös yhdysvaltalainen Thorn-järjestö julkaisi hiljattain 2023 vuosiraportin, jossa lapsilta ja nuorilta oli kysytty sextortionista. Tässä kyselyssä yli tuhannesta vastaajasta joka 17 lapsi ja nuori kertoi kokeneensa alastonkuvilla tai -videoilla kiristämistä. Myös osaa näistä lapsista ja nuorista oli uhattu seksuaalisten kuvien levittämisellä. Tekijä oli myös saattanut kiristää lapsilta ja nuorilta rahaa, lisää seksuaalisia kuvia tai videoita, seksuaalisia kuvia jostain toisesta, kuten sisaruksesta tai kaverista, suhteeseen kanssaan, tapaamista tai teon kohdetta satuttamaan itseään.

Kyseeseen voi tulla useampi rikos

Näin vakavassa toiminnassa voi kyseeseen tulla useampikin eri rikos.

Jos kiristää toiselta rahaa, kyseessä voi olla rikos nimeltä kiristys tai sen yritys.

Alle 16-vuotiaan saaminen ryhtymään seksuaaliseen tekoon voi olla rikos nimeltä seksuaalinen kajoaminen lapseen. Yli 16-vuotiaan kohdalla kyseeseen voi tulla rikos nimeltä seksuaalinen kajoaminen tai sen törkeä tekomuoto.

Jos kiristäjä levittäisi alastonkuvia tai -videoita, myös tämä olisi herkästi rikos. Alaikäisten kohdalla kyseeseen voisi tulla rikos nimeltä lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittäminen, ja pelkkä seksuaalisen kuvan hallussapito voi olla rikos nimeltä lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapito.

Jos seksuaalista kuvaa levitettäisiin aikuisesta, voi kyseessä olla rikos nimeltä seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen. Tämä on uusi rikosnimike, joka lisättiin rikoslakiin seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisen yhteydessä 1.1.2023.

Apua ja tukea tarvitaan

Sextortionin kohteeksi joutuminen on aina inhottava kokemus eikä kenenkään pitäisi joutua kokemaan sellaista. Kun omia rajoja rikotaan näin perustavanlaatuisesti, tapahtuneella voi olla monenlaisia vaikutuksia jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Monet toiminnan kohteeksi joutuvat kertovat ahdistuksen, pelon, vihan, epätoivon, epäonnistumisen ja nöyryytetyksi tulemisen tunteista. Sextortionin kohteeksi joutuminen voi olla niin vahingollista, että jotkut uhrit päätyvät lopullisiin tekoihin. Myös tutkimuksissa on todettu, että joissain tapauksissa sextortion voi johtaa itsemurhiin (esim. Nilsson ym., 2019). Myös medioissa on uutisoitu tästä.

Moni syyttää helposti tapahtumista itseään ja kynnys pyytää apua on korkea. Osalla voi olla myös epäilyksiä siitä, että tilanteeseen suhtaudutaan syyllistäen tai vähätellen tai kukaan ei voi tai osaa auttaa. Sextortionin kohteeksi joutuneille tulee tarjota ammattimaista keskusteluapua sekä vahvaa tukea myös lähipiiristä. Heitä tulee muistuttaa useammankin kerran, että tapahtunut ei ole heidän vikansa eikä määrittele heitä millään tavalla. He eivät ole millään tavalla epäonnistuneita, vaan heitä kohtaan on toimittu hyvin väärin.

Voit olla myös Someturvaan yhteydessä nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kun ilmoitat Someturvalle tapahtuneesta, saat ensiapuyksikkömme asiantuntijoilta nopean vastauksen ja täsmäohjeet, miten tilanteessasi kannattaa toimia.

Apua voi pyytää kirjautumalla palveluun täältä https://palvelu.someturva.fi, jos sinun koulussasi on käytössä Someturva-palvelu.

Kirjoittajina
Ensiapuyksikön juristi ja sosiaalipsykologi

Lähteet

Nilsson, M. G., Pepelasi, K. T., Ioannou, M., & Lester, D. (2019). Understanding the link between sextortion and suicide. International journal of cyber criminology, 13(1), 55-69.

Someturvan vuosiraportti 2023: Somerikollisuuden vaikutus koululaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Thorn. Youth perspectives on Online Safety, 2023.