Ajankohtainen ilmiö: "shippaus"-tilit, joissa jaetaan ilman lupaa yhteensopivien koululaisten kuvia

| Lukuaika:3 minuuttia

"Shippaus" tai "ship" -tilit ovat tällä hetkellä suomalaisissa kouluissa trendaava ilmiö. Kyse on esimerkiksi TikTokiin tehdyistä tileistä, joissa jaetaan ilman lupaa koululaisten kuvia ja muodostetaan kuvista jakajan mielestä yhteensopivia pareja. Miten tällaisiin sometileihin tai ryhmiin voidaan puuttua? Rikkovatko ne lakia ja mistä niissä on oikein kyse?
Kuva: cottonbro studio, Pexels
Kuva: cottonbro studio, Pexels

Mitä tileillä tehdään ja mitä "shippaus" tarkoittaa?

Someturvan ensiapuyksikkö on viime aikoina saanut useita avunpyyntöjä eri kouluilta ja paikkakunnilta tileistä, joissa on jaettu ilman lupaa koululaisten kuvia. "Shippaus" viittaa englanninkieliseen sanaan "relationship" eli parisuhde. Käytännössä "shippaus" tarkoittaa sitä, että puhujan mielestä jotkin henkilöt sopivat yhteen.

Nyt trendaavilla tileillä jaetaan ilman lupaa oppilaiden naamakuvia, jotka on otettu esimerkiksi heidän sometileiltään tai koulukuvista ilman lupaa. Tilillä kuvista on muodostettu jakajan mielestä yhteensopivia pareja. Joissakin tapauksissa myös opettajista on julkaistu tileillä kuvia.

Miksi tilit ovat vahingollisia?

Kun jokin asia trendaa somessa, nuoret lähtevät siihen helposti mukaan. Yhteensopivien parien miettiminen koululaisista voi vaikuttaa harmittomalta, minkä takia tilejä tai ryhmiä saatetaan tehdä ajattelematta sen enempää tilin seurauksia. Toisista ei kuitenkaan saa jakaa tai julkaista kuvia somessa ilman lupaa.

Tunnistettava naamakuva kuuluu meidän jokaisen henkilötietoihin. Jokaisella on oikeus päättää oman yksityisyytensä rajoista, kuten siitä missä kuviamme jaetaan ja miten näymme somessa. Lisäksi on hyvä huomata, että kuvia suojaa valokuvaajan oikeus. Toisen ottamien kuvien jakaminen ilman lupaa voi siis loukata kuvan ottajan tekijänoikeuksia.

Vaikka tilien alkuperäinen tarkoitus ei olisikaan kiusata tai nöyryyttää muita oppilaita, ovat tilit ja niiden videot julkisia. Meille ilmoitetuissa tilanteissa oppilaista tehdyille videoille on voinut kertyä jopa tuhansia katselukertoja. Yksittäisenkin kuvan julkaiseminen someen voi luoda turvattomuuden tunnetta, kun tilanne ei ole omassa hallinnassa. Vaikka oppilaista jaetut kuvat eivät olisi itsessään erityisen loukkaavia, omien kuvien luvaton leviäminen somessa voi tuntua oppilaista hyvin ikävältä. Kukaan meistä ei haluaisi noloja tai epäimartelevia kuvia tai videoita someen.

Useammassa ensiapuyksikölle ilmoitetussa tapauksessa jaettuihin videoihin on liittynyt myös loukkaavaa kommentointia. Muiden loukkaavat kommentit omasta ulkonäöstä tai esimerkiksi seksualisoivat nimittelyt tekevät tilanteesta entistä vahingollisemman oppilaille.

Miten voidaan puuttua koulussa?

Meille ilmoitetuissa tilanteissa tyypillistä on ollut se, että tileillä on jaettu jakajan mielestä sopivia pareja nimenomaan tietystä koulusta. Jos teidän koulustanne tulee "shippar” -tili tietoon, onkin aihe hyvä ottaa puheeksi koko koulun kanssa, koska se oletettavasti koskettaa useampaa koululaista.

Oppilaita on hyvä ensinnäkin muistuttaa siitä, että toisista ei saa julkaista kuvia tai videoita ilman lupaa. Somessa asiat voi saada nopeasti ison yleisön, mikä voi tehdä harmittomammistakin videoista vahingollisia niissä esiintyville. Jos videoissa olisi jotakin erityisen halventavaa tai pilkkaavaa, voisi videoiden jakaminen olla jopa kunnianloukkaus.

Näihin teemoihin liittyen olemme julkaisseet useammankin tietoiskun, joita voi tarvittaessa käyttää apuna tilanteesta keskustelemiseen oppilaiden kanssa. Ne löytyvät tältä sivulta. Olemme laatineet esimerkiksi kuvaamisesta ja kuvien jakamisesta ikätasoiset tietoiskut 3.–6 luokkalaisille, yläkoululaisille ja toiselle asteelle.

Oppilaita kannattaa ohjeistaa myös ottamaan matalalla kynnyksellä Someturvaan yhteyttä, jos heistä on julkaistu tällaisella tilillä kuvia. Annamme mielellämme oikeudellisen arvion, täsmäohjeet ja psyykkisen tuen jokaiseen tilanteeseen. Apua voi pyytää kirjautumalla palveluun täältä https://palvelu.someturva.fi, jos teidän kunnassanne on käytössä Someturva-palvelu.

Kirjoittajina ensiapuyksikön juristi ja sosiaalipsykologi

Blogipostausta päivitetty 23.9.2024.