Koululaisten kokema somerikollisuus osuu yhä nuorempiin: Someturva suosittaa WhatsApp-ryhmiin aikuisia ylläpitäjiksi

| Lukuaika:2 minuuttia

eu report 2024 cover horiz fi
Someturva julkaisee tänään tuoreen verkkohäirinnän ensiapuyksikön raportin, joka kertoo lasten ja nuorten kohtaaman somerikollisuuden lisääntyneen edellisestä vuodesta. Verkkohäirinnän ensiapuyksikön vuosiraportti julkaistaan Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa, johon on kutsuttu koulujen ja oppimisen johto sekä poliisi, Opetushallituksen ja OKM:n edustajat.

Raportin mukaan vuonna 2024 Someturvaan ilmoitetut tilanteet ovat määrällisesti kasvaneet erityisesti alakoululaisten keskuudessa. Eniten tapauksia Someturvaan tuli vuonna 2024 13-vuotiailta, ja tapausten mediaani-ikä oli 12 vuotta.

– Alakoululaiset altistuvat vakaville rikoksille erityisesti Snapchatissa ja WhatsAppissa. Tiktokissa tapahtuu paljon kiusaamista. WhatsApp-ryhmien hallitsemattomuus ja niihin lähetetyt rajut ja laitonta seksuaalista materiaalia sisältävät viestit ovat lisänneet koululaisten turvattomuutta, kertoo Someturvan toimitusjohtaja, sometohtori Suvi Uski.

– Tämän vuoksi annamme nyt kouluille vahvan suosituksen koululuokkien WhatsApp-ryhmiin liittyen, että niihin otettaisiin aina luotettava aikuinen ylläpitäjäksi, jatkaa Uski.

Alakouluikäisten ilmoittamissa tapauksissa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä on noussut edellisvuodesta. Vuoden 2024 osalta noin puolet alakoululaisten kohtaamista rikostilanteista oli lapseen kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Pahoinpitely- ja alistusvideoihin liittyviä avunpyyntöjä on tullut kaiken ikäisiltä peruskoululaisilta, eniten 11–14-vuotiailta:

– Vuoden 2024 osalta näemme pahoinpitely- ja alistusvideoiden leviämisen suurena haasteena. Itsestä leviävä nöyryyttävä video aiheuttaa usein vakavia jälkiseurauksia, kertoo Someturvan verkkohäirinnän ensiapuyksikön johtaja ja juristi Kaisa Rissanen.

Someturvan tuore raportti kuvaa myös opetushenkilöstön kasvavaa avuntarvetta.

– Oppilaitosten henkilökunnan omissa tilanteissa selkeästi yleisin rikosnimike oli kunnianloukkaus (80 %). Toiseksi yleisin rikosnimike, seksuaalinen ahdistelu (20 %), on lisääntynyt edellisvuodesta, kuvaa Rissanen.

Someturva ylläpitää Suomen ainoaa verkkohäirinnän ensiapuyksikköä, jonka palvelun piirissä on jo noin 300 000 7-75-vuotiasta suomalaista. Someturva on toiminut vuodesta 2017 tarjoten ensiapuyksikön kautta konkreettista apua erilaisiin häirinnän tilanteisiin oppimis- ja työyhteisöille. Oikeudellisen arvion lisäksi avunpyytäjä saa apua tilanteen ratkaisemiseen tai rauhoittamiseen sekä henkiseen hyvinvointiin. Ensiapuyksikkö antaa myös tapauskohtaisia ohjeita tarvittavien some- ja verkkotoimenpiteiden osalta.

Lisätietoja: Suvi Uski, toimitusjohtaja, sometohtori etunimi.sukunimi@someturva.fi


Someturvan vuosiraportti 2024: Somehäirintä ja verkkorikollisuus kouluyhteisöjen haasteena

Täytä lomake ja lataa itsellesi Someturvan vuosiraportti 2024, jossa avaamme näköalaamme siihen, minkälaisia haasteita somehäirintä ja verkkorikollisuus tuovat kouluyhteisöille.

EU 2024 report cover

Lisätietoja

Kaisa Rissanen
Head of Legal and Operations

Puhelinnumero
+358505053134
*
*