Viikonloppuna alkaneet raa'at julmuudet leviävät somessa ja päätyvät varoittamatta lasten ja nuorten silmille – 5 ohjetta, miten nyt tulisi toimia
| Lukuaika:4 minuuttia
Lauantaiaamuna äärijärjestö Hamas teki hyökkäyksen Israeliin ja Israel aloitti vastaiskut Gazaan. Nyt iskuista Israelissa ja palestiinalaisauleilla leviää sosiaalisessa mediassa raakoja ja hyvin järkyttäviä videoita. Videoilla näkyy mm. kuinka lapsia ja naisia kidutetaan ja tapetaan.
Videoita on levinnyt viikonlopun aikana X:ssä (entisessä Twitterissä) sekä Instagramissa, mutta kuten Ukrainan sodan alkaessa helmikuussa 2022 opimme, myös lasten ja nuorten suosima TikTok suoltaa väkivaltaisia videoita suoraan alaikäisten silmille.
Somessa ei ole sisältövaroituksia
Somessa järkyttäviä materiaaleja voi tulla vastaan varoittamatta. Monelle aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että heidän lapsillaan on suora pääsy somen kautta erittäin julmaan kuvastoon. Kun lapsi selaa TikTokin videovirtaa, ei videoissa ole sisältövaroituksia. Järkyttävä video voi hypätä lapsen silmille varoittamatta.
Somen algoritmit tyypillisesti myös suosivat vahvoja tunnereaktioita, kuten järkytystä, vihaa tai surua, herättäviä videoita. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi poikkeuksellisen raa’at videot leviävät todella kovaa vauhtia.
Alla on viisi ohjetta siihen, miten nyt kannattaa toimia.
1. Ota asia puheeksi lapsen tai nuoren kanssa jo etukäteen
Huoltajien ja lasten parissa työskentelevien aikuisten on tärkeää osoittaa, että somessa nähdyistä häiritsevistä tai pelottavista sisällöistä saa ja voi puhua heidän kanssaan turvallisesti.
Lapsen ja nuoret eivät useinkaan puhu somessa kohdatuista ikävistä asioista aikuisille. Joskus lapsi ei kerro, koska pelkää aikuisen reaktiota. Järkyttävien materiaalien kohdalla lapset voivat myös suojella omia vanhempiaan.
Aikuisen kannattaakin ottaa asia puheeksi, vaikkei lapsi itse olisi kertonut, että on nähnyt sotavideoita. Kuunteleminen ja kyseleminen on nyt tärkeää.
Hyviä keinoja asiasta tiedottamiseen ovat koulun aamunavaus, Wilma-viesti koteihin, jutteluhetki ruokapöydässä.
On myös hyvä muistaa, että videoita voi nähdä, vaikkei lapsi itse olisi TikTokissa. Järkyttävää materiaalia voidaan nähdä kaverien puhelimilta tai viestillä lähetettyjen linkkien kautta.
2. Nyt on oikea aika pitää sometaukoa
Tällaisten videoiden levitessä somessa voi olla hyvä hetki harkita myös sometaukoa ainakin sellaisista sovelluksista, joissa videoita voi tulla vastaan.
Yksityisyysasetuksilla voi esimerkiksi TikTokissa asettaa alaikäisille suodattimia sopivampaan sisältöön, mutta kuten hyvin tiedämme, eivät suodattimet ole ikinä täydellisiä.
Raa'an sotakuvaston levitessä somessa voi olla ihan paikallaan pitää TikTokista kokonaan taukoa.
Sometaukoa voi ehdottaa lapsille ja nuorille ihan suoraan esimerkiksi koulun aamunavauksessa. Kotona tätä voi ehdottaa myös ja kertoa siitä, kuinka tärkeää on pitää huolta omasta voinnista ja jutella siitä kuinka julmat sisällöt voivat vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen.
3. Tarkkaile käytöstä ja ole tukena
Ihmiset reagoivat videoihin eri tavalla. Jos lapsi on nähnyt järkyttävän videon, kannattaa hänen käytöstä seurata ja kiinnittää huomiota siihen, vaikuttaako kokemus esimerkiksi nukkumiseen tai leikkeihin.
Jos lapsella tai nuorella on aiempia traumaattisia kokemuksia sodasta tai kuolemasta, kannattaa harkita myös ammattilaisen apua asian käsittelyyn.
4. Jos olet nähnyt järkyttävän videon, puhu siitä
Oletko nähnyt järkyttävän videon? Järkyttävä materiaali voi jäädä omille verkkokalvoille ja muhimaan mieleen. Nähdyt videot vaikuttavat kuvaamme maailmasta. Jos näet järkyttävän videon, kannattaa siitä puhua jollekin. Vaikka asiasta on hyvä puhua on kuitenkin syytä muistaa, ettei raakaa videota kannata näyttää tai jakaa toiselle.
Koulussa voi muistuttaa koulun aikuisista, kuten koulukuraattorista, kenen kanssa voi käydä juttelemassa, jos jokin nähty asia on horjuttanut omaa hyvinvointia.
Lisäksi on hyvä muistaa, että somessa voi tulla vastaan raakoja videoita, jotka ovat totta, mutta paljon myös videoita, joissa totuutta on vääristelty. Somea hyödynnetään sotapropagandan välineenä. Aidon ja epäaidon erottaminen videoissa voi olla hankalaa.
5. Järkyttävää sisältöä voi tulla vastaan myöhemminkin
Nyt leivävät sotavideot eivät ole ainoita järkyttäviä materiaaleja, joita lasten ja nuorten silmille voi somessa tulla. On hyvä muistaa, että häiritseviä videoita, joissa esimerkiksi satutetaan itseä tai toista, voi pompahtaa somessa silmille milloin vain varoittamatta.
Siksi nyt on hyvä hetki puhua aiheesta.
Miksi raakoja videoita ylipäätään jaetaan?
On hyvä ymmärtää, että nyt Israelissa käynnissä olevassa tilanteessa julmien tekojen esittäminen sosiaalisessa mediassa on tehokas tunteisiin vaikuttamisen muoto. Videoilla pyritään synnyttämään konfliktia eri puolien välille ja vaikuttamaan ihmisten mielikuvaan siitä, ketkä ovat "hyviä" ja ketkä "pahoja".
Kirjoittajina Someturvan ensiapuyksikön johtaja Kaisa Rissanen sekä toimitusjohtaja ja sometohtori Suvi Uski