Someturva är en digital tjänst utvecklad av experter. Via Someturva kan du få anonym hjälp vid olyckliga situationer på sociala medier, spel eller någon annanstans på nätet.
Someturva är en digital tjänst utvecklad av experter. Via Someturva kan du få anonym hjälp vid olyckliga situationer på sociala medier, spel eller någon annanstans på nätet.
Ungdomar och skolpersonal kan 24/7 rapportera om trakasserier, mobbning eller hot som de möter på sociala medier, spel eller någon annanstans på nätet.
Våra användare får alltid kunnig hjälp. Someturvas team består av jurister och socialpsykologer som är specialiserade på sociala medier.
Den rapporterande får snabbt konkret hjälp och åtgärdsrekommendationer som är lämpliga för just hans eller hennes situation.
Upp till 50% av finska ungdomar har blivit mobbade på sociala medier. Endast var fjärde ungdom berättar för en vuxen de litar på om att de har utsatts för trakassering eller mobbning på nätet.
MLL, Nuoret ja nettikiusaaminen -undersökningsrapport 2021 Microsofts undersökning gjord av YouGov i februari 2019 & OAJ-medlemsundersökning april 2019, www.empatiapakkaus.fi
Mer än hälften av barn har blivit kontaktade på nätet av en person som de visste eller misstänkte var en vuxen eller minst fem år äldre. 17% av barn har fått sexuella meddelanden varje vecka.
Pelastakaa Lapset ry - Rädda Barnen rf: Grooming lasten silmin -selvitys lasten ja nuorten kokemasta groomingista netissä
Barn och ungdomar kan anonymt och med en låg tröskel anmäla om tråkiga situationer de möter på sociala medier, spel eller någon annanstans på nätet genom en lättanvänd app.
Via appen får eleven en bedömning från våra experter och råd om hur de kan lösa situationen. Someturvas hjälp innehåller en juridisk bedömning, åtgärdsrekommendationer, instruktioner om hur man kan skydda sig på nätet och psykosocial första hjälpen.
Tjänstemodellen innehåller också en lektion för elever samt annat lektionsmaterial som kan användas i förebyggande syfte. Materialen ger situationerna konkreta namn och instruktioner om hur man kan hantera dem.
Yrkesverksamma som arbetar med barn, till exempel lärare, skolhälsovårdare och skolkurator, har tillgång till en egen version av webbappen skapad för skolpersonalen.
Genom detta kan de be om hjälp å elevernas vägnar, tillsammans med eleven eller rapportera om en egen arbetsrelaterade problemsituation som skett på nätet.
I samband med ibruktagandet ges skolpersonalen en introduktion samt stöd för att dra nytta av lektionsmaterialet.
Ledare, såsom kommunens undervisningsväsendet och bilningssektorn, får lägesrapport på allmän nivå om nätmobbning och trakassering i samhället.
När alla barn, ungdomar och yrkesverskamma i samhället vet att det ingrips fort mot mobbning, stiger tröskeln för att kränka andra.
Beredskapen att stödja elever i onlinekonflikter på nätet stärks och ungas förtroende för vuxna växer.
Fyll i formuläret och ladda ner en broschyr som berättar mer om tjänstemodellen som Someturva erbjuder för skolor. Broschyren är kostnadsfri.
Fyll i formuläret och ladda ner Someturvas årsrapport 2023, där vi öppnar upp vårt perspektiv på trakasserier som barn och ungdomar bemöter på sociala medier.
Här hittar du svar på vanliga frågor. Hittar du inte svar på din fråga kan du läsa mer under FAQ.