Inte längre bara privata meddelanden - Vet du vad de populära WhatsApp-kanalerna bland unga är?

| Tid att läsa:7 minuter

WhatsApp har brukat ses som en ganska säker social mediekanal för att kommunicera med vänner och familj.
Nyligen har det dock också kommit några oroande nyheter om WhatsApp. I slutet av förra året skrev vi om de stora WhatsApp-grupperna som till och med varnades av polisen. Dessutom har WhatsApp introducerat en ny funktion år 2023, WhatsApp-kanaler.
Bild: Antoni Shkraba, Pexels
Bild: Antoni Shkraba, Pexels

WhatsApp-kanaler– Vad handlar det om?

WhatsApp har meddelat att kanalerna är utformade särskilt för informationssyften och de ger möjligheten att kunna privat följa nyheter och aktuella uppdateringar från olika aktörer.

På en WhatsApp-kanal kan administratören ensidigt dela uppdateringar med text, länkar, bilder eller videor. WhatsApp-kanaler ser mycket likadana ut som privata och gruppchattar på WhatsApp. Skillnaden är dock att följare endast kan reagera på uppdateringar med emojis eller genom att delta i omröstningar. Administratören är den enda som kan skicka meddelanden till kanalen.

Kanalerna är offentliga, vilket innebär att vem som helst på WhatsApp kan se eller följa en kanal. Kanalerna är därför ett sätt för till exempel organisationer att dela uppdateringar till en bred publik, och de största kanalerna kan ha miljontals följare.

Eftersom barn och ungdomar använder WhatsApp mycket, har många av dem också skapat sina egna kanaler.

Kanaler finns för närvarande i avsnittet “Uppdateringar”. Skärmdump av kanalsökning samt uppdateringar från Svenska Yle den 16 maj 2024.
Kanaler finns för närvarande i avsnittet “Uppdateringar”. Skärmdump av kanalsökning samt uppdateringar från Svenska Yle den 16 maj 2024.

Även om kanalerna är en del av WhatsApp, är de något separerade från chattarna. Kanalerna finns under "Uppdateringar", samma plats där man kan dela uppdateringar till sin egen status. “Min status” är särskilt populär bland yngre skolelever.

Kanaler införs successivt globalt på WhatsApp, vilket innebär att alla användare kanske inte ser funktionen än. Men allt fler finländare har redan tillgång till kanalerna.

Kanalerna är offentliga - vem som helst kan följa vems som helst kanal

Många tänker inte på att kanaler faktiskt är offentliga och allt innehåll som delas där kan ses av alla andra WhatsApp-användare.

Man kan söka efter kanaler på WhatsApp under avsnittet "Uppdateringar" och "Upptäck mer" eller genom att välja plus-ikonen och "Hitta kanaler". För närvarande hittar man särskilt verifierade, stora kanaler genom sökningen.

Förutom sökfunktionen kan man gå med i en kanal via en länk. Både Min status och kanalerna hanteras från sektionen "Uppdateringar" i WhatsApp, vilket uppmuntrar användare till att dela länken till exempel i sin egen status. Dessutom kan länken till en kanal delas i privata eller gruppchattar, där information om kanalen snabbt kan spridas till en bred publik.

I praktiken kan vem som helst som använder WhatsApp följa vems som helst kanal, så länge de har hittat kanalen antingen genom sökning eller via en länk. Kanalens administratör kan inte välja eller godkänna följare.

Administratören av kanalen kan inte ens se alla följares identitet. Om följaren inte finns i administratörens egna kontakter, ser administratören inte följarens telefonnummer.

Man bör inte dela privat information på kanalerna

Innehåll som delas på en kanal är offentligt. WhatsApp har meddelat att samtal, meddelanden och skickat mediainnehåll är krypterat i privata och gruppchattar. Kryptering används dock inte i kanalerna.

Innehållet som delas på en kanal kan i princip ses av alla WhatsApp-användare världen över. Man kan också se innehållet på en kanal utan att vara dess följare.

Kanalerna utgör en stor utmaning för integriteten. Många kan dela sina egna eller andras personliga eller privata uppgifter på en kanal utan att tänka på att informationen kan vara synlig för alla WhatsApp-användare.

Det är inte rekommenderat att dela några privata bilder eller uppgifter på en kanal. I värsta fall kan man genom att dela till exempel sitt eget eller någon annans telefonnummer, adress eller annan personlig information utsätta sig själv eller någon annan för obehagliga situationer eller riskera att bli utsatt för trakasserier.

Mobbning på kanalerna

Someturvas första hjälpen-enhet har fått flera kontakter från barn och ungdomar om att personer har reagerat med elaka emojis på bilder eller meddelanden som delats på deras egen WhatsApp-kanal.

Kanalfunktionen visar inte vem av kanalens följare som har reagerat med vilken emoji, om inte personen som har reagerat finns i ens egna kontakter. För närvarande finns det inte heller några funktioner på WhatsApp-kanaler för att rapportera eller blockera användare som skickar elaka reaktioner. Detta kan lätt förstärka känslor av obehag, otrygghet och osäkerhet.

Experterna från Someturvas första hjälpen-enhet ser också kanalerna som en risk för att lätt sprida förnedrande och mobbande material till en stor publik.

Hur ska man prata med barn om WhatsApp-kanalerna?

Just nu finns det ingen funktion på WhatsApp som gör det möjligt att göra kanaler privata och endast tillgängliga för utvalda följare.

Därför är det bra om föräldrarna pratar med sitt barn eller ungdom om vilken typ av innehåll som är säkert att publicera på sin egen kanal. Det kan också vara värt att överväga om det kanske är bättre att göra uppdateringar för den närmaste kretsen genom andra funktioner på WhatsApp.

Det är också bra att tänka på att andras kanaler kan vara olämpliga eller innehålla skadligt eller kränkande material. Du kan också diskutera med ditt barn vilka kanaler som det lönar sig att följa. Om en vän eller bekant till exempel delar en länk till en okänd persons kanal, är det kanske inte säkert att börja följa den.

Barn kan med fördel använda WhatsApp-kanaler med eftertanke och vid behov tillsammans med en vuxen. Olämpliga inlägg och kanaler kan också rapporteras till WhatsApps administration.

Du kan rapportera en kanal eller ett enskilt inlägg på en kanal till WhatsApp. Bilden till vänster visar kanalen, den till höger det enskilda inlägget.
Du kan rapportera en kanal eller ett enskilt inlägg på en kanal till WhatsApp. Bilden till vänster visar kanalen, den till höger det enskilda inlägget.

Öka säkerheten på kanalerna med hjälp av inställningar

Om ditt barn eller din ungdom har en egen kanal kan du prova att öka säkerheten genom ett par olika inställningar.

För det första är det en bra idé att kontrollera att barnets eller ungdomens egen bild, namn eller annan privat information inte visas i kanalens profil. Detta kan kontrolleras och ändras vid behov så här:

  1. Öppna barnets eller ungdomens WhatsApp och gå till “Uppdateringar”
  2. Gå till barnets eller ungdomens kanal.
  3. Klicka på kanalens profil för att öppna den, välj “Redigera” och uppdatera informationen
Det kan vara en god idé att uppdatera kanalens namn och beskrivning så att ingen privat information avslöjas.
Det kan vara en god idé att uppdatera kanalens namn och beskrivning så att ingen privat information avslöjas.

Dessutom kan du välja att man kan kommentera endast med vissa emojis eller inte alls på barnets eller ungdomens kanal. Den här inställningen kan öppnas och ändras på följande sätt:

  1. Öppna barnets eller ungdomens WhatsApp och gå till “Uppdateringar”
  2. Gå till barnets eller ungdomens kanal.
  3. Klicka på kanalens profil och välj “Kanalinställningar”.
  4. Under “Vilka reaktioner kan följarna skicka” väljer du “Endast förvalda” eller “Inga”.
I kanalens inställningar är det möjligt att ändra så att bara vissa emojis kan användas för att kommentera på ens egen kanal.
I kanalens inställningar är det möjligt att ändra så att bara vissa emojis kan användas för att kommentera på ens egen kanal.

Om du behöver mer stöd för att prata med barn eller ungdomar om ämnet eller om säker användning av WhatsApp, hjälper vi gärna till. Someturvas experter finns som stöd för både föräldrar och skolpersonal.

Om din skola har tagit i bruk Someturva kan du be om hjälp genom att logga in här https://palvelu.someturva.fi.

Skrivet av
Juristerna i första hjälpen-enheten