Sextortions många former: vad är viktigt att veta om detta farliga fenomen?
| Tid att läsa:5 minuter
Sextortion är en form av brott där gärningspersonen utpressar sina offer, oftast med sexuella bilder och filmer, för att få pengar eller andra förmåner. Under sommaren 2024 har ämnet lyfts upp i nyheterna flera gånger. Sextortion har även synts hos Someturvas första hjälpen-enhet, då vi har fått flera förfrågningar om hjälp från barn och ungdomar som har blivit utsatta för detta.
Utpressning på flera olika sätt
Sextortion kan ske på flera olika sätt. Redan i Someturvas årsredovisning för året 2023 rapporterade vi att vi har fått in ett ökande antal ärenden som rör utpressning och hot med nakenbilder. I dessa fall var den vanligaste formen av utpressning att hota med att sprida en förnedrande bild på ett barn eller en ungdom till vänner eller bekanta om de inte skickade in avslöjande material på sig själv. Barnet eller ungdomen kan också ha blivit utpressad att skicka avslöjande bilder eller hotats med att gärningspersonen ska skada dem eller deras familj. Materialet för utpressning, t.ex. nakenbilder, kan också ha skapats med hjälp av applikationer för artificiell intelligens.
Den USA-baserade organisationen Thorn publicerade nyligen också sin årsrapport för 2023, där barn och ungdomar blev tillfrågade om sextortion. I denna undersökning, av mer än 1000 respondenter, uppgav var 17nde barn och ungdom att de hade upplevt sextortion i form av nakenbilder eller videor. Några av dessa barn och ungdomar hade också hotats med spridning av sexuella bilder. Gärningspersonen kan också ha utpressat barnen och ungdomarna för pengar, fler sexuella bilder eller filmer, sexuella bilder på någon annan, till exempel ett syskon eller en vän, en relation med dem, ett möte eller att gärningspersonen ska skada dem.
Flera brott kan vara inblandade
I ett så här allvarligt fall kan det vara fråga om flera olika brott. Om man pressar någon annan på pengar kan man bli skyldig till att ha begått eller försökt begå brottet utpressning. Att få ett barn som är under 16 år att delta i en sexuell handling kan vara ett brott som kallas sexuellt övergrepp mot barn. Om personen är över 16 år kan det vara fråga om sexuellt övergrepp eller grovt sexuellt övergrepp.
Om utpressaren skulle sprida nakenbilder eller filmer handlar det också ofta om en brottslig handling. När det gäller minderåriga kan det röra sig om brottet spridning av bild som på ett sexuellt sätt visar barn, och enbart innehav av en sexuell bild kan röra sig om brottet innehav av bild som på ett sexuellt sätt visar barn.
Om en sexuell bild av en vuxen sprids kan det röra sig om brottet olovlig spridning av sexuell bild. Detta är ett nytt brott som införts i brottsbalken som en del av reformen av sexualbrottslagstiftningen den 1 januari 2023.
Hjälp och stöd behövs
Att utsättas för sextortion är alltid en vidrig upplevelse och ingen ska behöva gå igenom det. När ens egna gränser kränks på ett så fundamentalt sätt kan det få en mängd olika konsekvenser på det egna välbefinnande och mående.
Många av dem som blivit offer för sextortion har rapporterat känslor av ångest, rädsla, ilska, förtvivlan, misslyckande och förödmjukelse. Studier har också visat att sextortion i vissa fall kan leda till självmord (t.ex. Nilsson et al., 2019). Media har också rapporterat om detta.
Många som blivit offer för sextortion lägger lätt skulden för det som hänt på sig själva och tröskeln för att be om hjälp är hög. Vissa kan också ha misstankar om att situationen bemöts av skuldbeläggande eller förminskande tankar, eller att ingen kan eller vet hur man ska hjälpa till. Personer som utsatts för sextortion ska få tillgång till professionell rådgivning och ett starkt stöd från sin närmaste familj. De ska gång på gång påminnas om att det som hänt inte är deras fel och att det inte definierar dem på något sätt. De är inte misslyckade på något sätt, utan har blivit mycket felaktigt behandlade.
Du kan också kontakta Someturva anonymt och konfidentiellt. När du anmäler en händelse till Someturva får du snabbt svar från våra experter på första hjälpen-enheten och exakta instruktioner om vad du ska göra i din situation.
Du kan be om hjälp genom att logga in på tjänsten här https://palvelu.someturva.fi, ifall din skola har tagit i bruk Someturva-tjänsten.
Skriven av
Jurist och socialpsykolog från första hjälpen-enheten
Källor
Nilsson, M. G., Pepelasi, K. T., Ioannou, M., & Lester, D. (2019). Understanding the link between sextortion and suicide. International journal of cyber criminology, 13(1), 55-69.