Jämställdhet varje dag året runt
| Tid att läsa:3 minuter
Men inte ens den största och finaste prideflaggan kommer i sig själv att leda till trygga arbetsrutiner eller diskussioner om jämställdhet på arbetsplatsen. Vi vet från forskning att personer som tillhör minoritetsgrupper är särskilt utsatta för trakasserier. Trakasserier kan förekomma inom arbetsgemenskapen, från kunder eller samarbetspartners, ansikte mot ansikte, som rykten eller på sociala medier.
Det är inte heller ovanligt att andra människor gör antaganden om identitet, bakgrund eller relationer hos medlemmar i arbetsgemenskapen. Dessa antaganden kan ta sig i uttryck i enskilda ordval eller kränkande språkbruk. Detta beror inte alltid på illvilja, utan ofta av bristande förståelse. Ibland ligger även fördomar eller rädsla bakom antagandet.
Vi på Someturva-tjänsten:
- hjälper personer som har upplevt exempelvis kränkningar och trakasserier - oavsett om det har hänt ansikte mot ansikte, på sociala medier, i arbetsgemenskapen eller i samhället.
- vi behandlar alla kontakter med värdighet, jämlikhet och värme.
- vi låter varje individ välja vad de vill berätta för oss om sig själva och sin situation.
- vi respekterar barns, ungdomars och vuxnas rätt till självbestämmande och självidentifikation.
- vi informerar individer om deras rättigheter.
Det är bra att flaggorna är hissade, men det behövs också handlingar. Säkerställer din organisation att:
- förebyggande åtgärder har vidtagits mot trakasserier?
- trakasserier hanteras om de uppstår?
- även digitala former av trakasserier beaktas?
- alla på arbetsplatsen kan vara sig själva?
- arbetsmiljön är psykologiskt trygg?
I Someturva-tjänsten kan anställda på ett anonymt och konfidentiellt sätt anmäla kränkande eller olämpligt beteende som de stöter på. Medarbetarna i frontlinjen kan i sin tur be om råd för hur de ska lösa konfliktsituationer på arbetsplatsen eller till exempel hur de ska främja jämställdhet i ord och handling inom sitt team.
Vår första hjälpen-enhet erbjuder rekommendationer för hantering av knepiga situationer, juridisk rådgivning, råd om hur man skyddar sig på sociala medier och psykosocialt stöd.
Vi finns här för att hjälpa till - under Pride-månaden och vid alla andra tillfällen.
Om du vill att vi ska hjälpa dig att skydda din arbetsplats, vänligen kontakta oss via mail info@someturva.fi eller via telefon +358505053134.
Om din kommuns skola har Someturva i användning kan du be om hjälp genom att logga in här https://palvelu.someturva.fi