Someturva on asiantuntijoiden kehittämä digitaalinen palvelu, jonka kautta saat nimettömästi apua somessa, peleissä tai muualla netissä kohdattuihin ikäviin tilanteisiin.
Someturva on asiantuntijoiden kehittämä digitaalinen palvelu, jonka kautta saat nimettömästi apua somessa, peleissä tai muualla netissä kohdattuihin ikäviin tilanteisiin.
Nuoret ja ammattilaiset voivat ilmoittaa 24/7 anonyymissä ja helppokäyttöisessä sovelluksessa somessa, peleissä tai muualla netissä kohtaamastaan häirinnästä, kiusaamisesta tai uhkailusta.
Käyttäjät saavat aina osaava apua. Someturvan tiimi koostuu someen erikoistuneista juristeista ja sosiaalipsykologeista.
Ilmoituksen tekijä saa nopean konkreettisen avun ja juuri hänen tilanteeseensa sopivat toimintasuositukset.
Suomalaisista nuorista jopa 50% on kiusattu sosiaalisessa mediassa. Vain noin joka neljäs nuori kertoo kokemastaan häirinnästä tai kiusaamisesta jollekin luottamalleen aikuiselle.
MLL, Nuoret ja nettikiusaaminen -kyselyraportti 2021 Microsoftin YouGovilla teettämä kysely helmikuussa 2019 & OAJ:n jäsenkysely huhtikuu 2019, www.empatiapakkaus.fi
Yli puoliin lapsista on ollut netin välityksellä yhteydessä henkilö, jonka he tiesivät tai epäilivät olleen aikuinen tai lasta vähintään viisi vuotta vanhempi henkilö. 17% lapsista on saanut seksuaalissävytteisiä viestejä viikoittain.
Pelastakaa Lapset ry: Grooming lasten silmin -selvitys lasten ja nuorten kokemasta groomingista netissä
Lapset ja nuoret voivat ilmoittaa anonyymisti ja matalalla kynnyksellä somessa, peleissä tai muualla netissä tapahtuvista ikävistä tilanteista helppokäyttöisessä sovelluksessa.
Oppilas saa sovelluksen kautta ammattilaisten tekemän arvion ja neuvoja tilanteen ratkaisemiseen. Someturvan apu pitää sisällään oikeudellisen arvion, toimintasuositukset, ohjeita somessa suojautumiseen ja psykososiaalisen ensiavun.
Palvelumallimme sisältää myös oppilaille suunnatun oppitunnin ja muita ennaltaehkäiseviä oppimismateriaaleja. Niissä somen ikäville tilanteille annetaan nimet ja ohjeet, miten tilanteista voi selvitä.
Lasten kanssa työskentelevillä ammattilaisilla, kuten opettajilla, terveydenhoitajilla ja koulukuraattoreilla on käytössään verkkosovelluksen oma ammattilaisten käyttöliittymä.
Sitä kautta he voivat pyytää apua oppilaan puolesta, yhdessä hänen kanssaan tai ilmoittaa omasta työhön liittyvästä somen ongelmatilanteesta.
Ammattilaisille järjestetään käyttöönoton yhteydessä perehdytystä ja tukea oppimismateriaalien hyödyntämiseen.
Johtajat, kuten kunnan opetus- ja sivistystoimi, saavat yleisen tason tilannetietoa yhteisössä tapahtuvasta somehäirinnästä ja -kiusaamisesta.
Kun kaikki yhteisön lapset, nuoret ja ammattilaiset tietävät, että somekiusaamiseen puututaan, kynnys loukata nousee.
Valmius tukea nuoria somekonflikteissa vahvistuu ja nuorten luottamus aikuisiin kasvaa.
Täytä lomake ja lataa itsellesi esite, jossa kerromme lisää Someturvan kouluille tarjoamasta palvelumallista. Esite on maksuton.
Täytä lomake ja lataa itsellesi Someturvan vuosiraportti 2023, jossa avaamme näköalaamme lasten ja nuorten somessa kokemaan häirintään.
Tästä löydät vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta alta, voit lukea lisää kysymyksiä ja vastauksiatuesta.
Helsingin Sanomat
Yle
Helsingin sanomat